Ljus är något av det viktigaste för en skandinav då vi gärna ser våra hem lysa upp under årets mörka årstid. Att välja taklampa hör till mångas förtjusning men kan vara lite klurigt, då skenet är svårt att föreställa sig inne i butiken. Här ges du några praktiska tips att utgå från.
1. Lamptyper
De vanligaste lamptyperna är LED-belysning och de nyare lågenergilamporna. Den gamla glödlampan och halogenlampan har numera slocknat då ett förbud har införts även för energinivå C-D. Lågenergilampor är ett miljövänligare alternativ till en energislukande glödlampa och LED-lampan kan ge mycket hög energibesparing, upp till 80 %. En ljuskälla kan också vara dimbar eller inte, vilket är mycket eftertraktat för att skapa en mjukare belysning. Upp till dig att prova dig fram!
2. Takhöjden – en utgångspunkt
Ju högre du har i tak desto större valfrihet har du vad lampor beträffar. Är det istället lågt i tak kan du behöva en taklampa som riktar skenet uppåt för att ge en illusion av rymd. Det blir således svårare att ha lägre, hängande lampor eller stora kristallkronor som tar plats och bidrar till att folk slår i huvudet så fort de reser sig upp eller går förbi.
3. Glöm inte färgen på ljuset – ta hjälp av färgkoder
Olika ljuskällor och lampor sätter olika färgnyanser på rummet. Det kan röra sig om ett starkt vitt sken eller en dämpande rödaktig belysning. Idag finns det olika färgkoder som kan studeras när du vill veta mer om olika ljuspunkter och ändamål. Till exempel bör rummets centrala punkt ha en annan ljussättning än en läshörna med taklampa. Fundera över var rummets mittpunkt är och hur den ska belysas, och komplettera sedan med andra lampor och ljuspunkter.
Skapa harmoni
En taklampa är ofta den huvudsakliga ljuskällan i ett rum, men ensam kan belysningen verka lite stel. Den ger således en nyttig allmänbelysning men bör utökas med andra lampor som golvlampor, vägglampor och spotlights för att få till den där hemtrevliga och unika stämningen – den så kallade stämningsbelysningen.